Zámek Moravské Budějovice - Muzeum řemesel | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Zámek Moravské Budějovice - Muzeum řemesel

> Otevřeno

duben, květen, červen, červenec, srpen, září, říjen

> Hodnocení

0  (0x)

> Pro děti ve věku:

3-6, 6-9, 9-14

> Popis

Moravské Budějovice náležely k borovskému zeměpanskému zboží, které bylo v 15. století lenním vlastnictvím (od konce 15. století svobodným) rodu Borovských z Lichtenburka. Jindřich z Lichtenburka prodal v r. 1522 město bratrům Zdeňku a Burianu z Valdštejna. Protože Vadštejnové měli několik krásných sídel v okolí, neměli zájem o další sídlo v Budějovicích. Zdeňkovi z Valdštejna bylo panství v r. 1623 pro účast na stavovském povstání z l. 1618 – 1620 zkonfiskováno a v r. 1626 darováno plukovníku Hanibalu ze Schaumburku. Hanibalův dědic, hrabě Rudolf Jindřich ze Schaumburku, který měl vleklé spory s měšťany, vystavěl v l. 1666 – 1672 na Dolním náměstí na místě čtyř renesančních měšťanských domů nový barokní zámek. K jeho stavbě bylo částečně použito stavebního materiálu z hradu. Rovněž původní stará radnice, kterou charakterizují renesanční psaníčková sgrafita a renesanční portál s letopočtem 1592, byla architektonicky pojata do zámeckého areálu, aniž by její podstata byla porušena. Zámek je dvoupatrová obdélníková stavba s věží, honosným barokním portálem, hlavním schodištěm a štukovými sály. Hrabata ze Schaumburku vlastnila Budějovice do r. 1736, kdy je koupil hrabě František Václav Wallis. V držbě toho rodu byl zámek až do r. 1924, kdy jej Josef Wallis odkázal Anně Marii Schafgotschové (1945). Prohlídky jsou realizovány s průvodcem, od 1.5. do 30.9. denně kromě pondělí od 9 - do 17 hodin, od 1.10. do 30.4. pro skupiny na objednání.

> Otevírací doba

dle webu

> Kontakt

Kraj: Vysočina
Město: Moravské Budějovice
Ulice: náměstí Míru 1
Telefon: 568 421 100
E-mail: [email protected]

> Komentáře