Výstavy betlémů v Brně | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Výstavy betlémů v Brně

 

V klasicistním Letohrádku Mitrovských v Brně se bude konat výstava betlémů ve spolupráci s betlémáři z Českého sdružení přátel betlémů. Návštěvníci se mohou těšit na betlémy dřevěné, papírové /vystřihované i skládačkové/, perníkové, z vosku, kukuřičného šustí, skla a keramiky. Mnoho variant na jedno téma. Výstavu jako obvykle doplní profesionální floristické práce, takže obdivovatelky nápaditých dekorací získají inspiraci pro vánoční výzdobu bytu či domu. Tato výstava bude v Brně svým rozsahem největší a exponátově nejpočetnější i nejrůznorodější.

 
Letohrádek Mitrovských v Brně, 1. 12. 2012 – 6. 1. 2013
Otevírací doba: denně kromě po.: 10 – 16 h.; 25. a 26. 12.: 13 – 17 h., 31. 12.: 10 – 14 h.

Ve stejném období se v Brně budou v režii stejných organizátorů /z Letohrádku Mitrovských/ konat ještě další dvě adventně – vánoční výstavy; každá samozřejmě ve zcela jiném pojetí:
 
Hlídka pod Špilberkem nabídne směs toho nejzajímavějšího, s čím se mezi betlémy mohou návštěvníci setkat. Od historických domácích betlémů přes betlémy reklamní (většinou z období první republiky) až po ty vyrobené ze sušeného ovoce nebo – a to především – od uznávaných výtvarníků např. Marie Fischerové - Kvěchové, Mikoláše Alše či Jiřího Trnky. Pod vánočními stromky budou uloženy historické dárky jako sáňky, kočárky, panenky, loutky, medvědi, hry a jiné hračky ze sbírky manželů Jiráskových z Brna. K výstavě bude připojen „hravý“ koutek, kde si budete moci vytvořit např. papírovou, perníkovou či ovocnou dekoraci.
 
Hlídka pod Špilberkem, 4. 12. 2012 - 30. 12. 2012, út. – ne.: 10 – 16 h., 24. 12.: 10 – 15 h., 25. a 26. 12.: 13 – 17 h.
 
V Baron Trenck Gallery u kapucínů bude k vidění největší mechanický betlém na Moravě, s úctyhodnými rozměry 9,4 m délky, ve kterém se nachází okolo 430 postav a zvířat, z nichž zhruba 250 je pohyblivých. Velikostí je betlém jeden z nejrozměrnějších v celé ČR a stále je rozšiřován. V českých betlémech neobvyklá písková barevnost připomíná originál krajiny v Izraeli. Betlém je součástí expozice Moravská vesnička /unikátní pohyblivý mechanismus s cca 500 figurkami/. 
 
Baron Trenck Gallery (v sousedství hrobky), Kapucínské nám. 5, Brno
Otevírací doba v listopadu - lednu: denně vč. 24., 25., 26. a 31. 12.: 9 – 16.30 h.
 
Stručně z historie: Betlém neodmyslitelně patří k Vánocům a má dlouholetou tradici. V dřívějších dobách byl nejrozšířenější zvyklostí a symbolem Vánoc, ještě před tím, než jeho pozici v 19. století vystřídal vánoční stromek. Tradice prvního betlému je spjata s r. 1223 a se sv. Františkem z Assisi. Ten byl zakladatelem prvního betlému v jeskyni na hoře Alverno v Itálii, kde sloužil jako první štědrovečerní půlnoční mši. Od této chvíle se stal betlém rozšířenou tradicí po celém světě a ta trvá dodnes. S prvními betlémy jsme se začali setkávat na církevní půdě. Na území Českého království byl poprvé přivezen jezuitským řádem v r. 1562. Betlémy se začaly stavět na počátku adventu a postupně k Marii a Josefovi byly přidávány ostatní postavičky v podobě andělů, pastýřů, ale i Tří králů
 
(zdroj:internet)

21. 11. 2012



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře