V devětadvaceti mladou rodičkou!? | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

V devětadvaceti mladou rodičkou!?

Dnes jsem si po delší době pustila večerní Události a zarazila mě informace hlavního tématu dne o neplodnosti českých párů resp. o věku prvorodiček. Já rodila první dítě v devětadvaceti a dle letošních statistik bych spadala do kategorie mladých rodiček. Biologicky jsem ale měla rodit klidně o deset let dříve…

V příspěvku ČT mimo jiné zaznělo, že pětina českých párů má problém založit rodinu a jako jeden z dvou hlavních důvodů se uvádí právě stáří žen. I já mám kolem sebe nespočet kamarádek, kterým je přes třicet a na děti ani trochu nespěchají. Mají kariéru, chtějí jezdit po světě, snaží se nejdříve doplatit hypotéku a v neposlední řadě se jim nechce přijít o ten komfort relativní svobody. A ne že by děti nechtěly (určitě znám i takové případy a rozhodně je neodsuzuju). Jenže si prostě myslí, že na děti je času dost. Naši zákonodárci se snaží zvýšit porodnost tím, že maminkám pošlou porodné i za druhé dítě či třetí dítě…ale buďme upřímní, hrálo by pár tisíc nějakou roli při rozhodování, zda mít či nemít druhé dítě? Já mám prostě trochu pocit, že problém je někde jinde. Pokud tolik českých žen (a mnoho mých kamarádek je toho důkazem) čeká na první dítě do pětatřiceti, pak se jim to třeba rok dva nevede a další by teoreticky měly ve čtyřiceti, hodně z nich si toho druhého potomka už rozmyslí. A tak je u nás čím dál více jedináčků. Náš sociální systém kolabuje, protože ty jedináčci prostě nevydělají na důchody obou svých rodičů. Pokud se tedy jejich rodiče vůbec toho důchodu dožijí...

Ale jak z toho ven? Stát nám zrušil státní jesle, se školkami to také není valné, hlídací babičky nám za chvilku půjdou do důchodu v pětašedesáti a manželé pracují dvanáct hodin denně, aby přinesli domů to, co mají v Německu za třetinu času. Jak tedy motivovat české páry, aby měly děti dřív? A jde to vůbec?

 

Vendula Dittrichová

Kamsdětmi.com

9. 11. 2014



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře