Sdílejte prostor se svými dětmi | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Sdílejte prostor se svými dětmi

Dnešní článek jsme pro vás připravili s interiorovou designérkou Petrou Bartlovou, autorkou webových stránek paprikadesign.cz. Petra by se s vámi ráda podělila o několik tipů a nápadů, jak začlenit děti do Vaší domácnosti. Každý by rád žil v dokonalém interiéru bez nepořádku, chaosu a otisků čokolády. Je lákavé zamést všechny hračky do samostatné místnosti a mimo Váš dohled. Když ale zakomponujete chytře potřeby Vašeho dítěte do celého domova, má to i spoustu výhod. Dáte Vašemu dítěti pocit sounáležitosti, což vede k pohodlí, sebedůvěře a hrdosti.

Což samozřejmě neznamená, že Váš domov musí vypadat jako zábavní park. Je možné mít krásný domov, který representuje, jak Vaše potřeby, tak potřeby Vašeho dítěte. Zde nabízím několik způsobů, jak toho docílit spolu s příklady „child-friendly“ interiéru.

  1. Přidejte nábytek v dětské velikosti. Aby se Vaše děti cítily, opravdu jako doma, pořiďte jim nábytek, který bude jen jejich a ve velikosti jim odpovídající. Sedací vaky, židličky, stolky, křesílka, knihovničku nebo jakýkoliv úložný prostor určený pro jejich poklady…možností je spousta, stačí si vybrat.
  2. Přidejte trochu nápaditosti. Křídová či magnetická barva na zeď umožní Vašim dětem přispět ke vzhledu Vašeho domova. Dokonce i v elegantním a moderním interiéru bude černá tabule působit jako zajímavý prvek.
  3. Přidejte stanice na hraní. Napodobování, způsob, kterým se toho děti tolik naučí. A pokud si u toho mohou ještě hrát, baví je to dvojnásob. Zakomponujte do interiéru malou kuchyň, obchod, dílnu či malířský stojan. Je to také praktický způsob, jak do Vašeho jinak neutrálního interiéru vnést trochu barev. 
  4. Použijte hračky místo doplňků. Neodsouvejte všechny hračky do dětského pokoje či boxů. Naopak záměrně použijte nápadité kousky jako interiérové doplňky. Zároveň vymyslete nějaký zábavný a kreativní úložný systém, který podpoří v dítěti smysl pro pořádek a snáze ho tak naučíte, že věci mají mít své místo.
  5. Mějte smysl pro humor. Chceme dospělý interiér, to ale neznamená, že musí být vždy zcela vážný a důstojný. Aplikujte doma něco vtipného, co každého překvapí. Uvidíte, že to děti budou milovat.
  6. Umožněte dětem přístup. Pokud se mají děti začlenit do fungující domácnosti, je zapotřebí, aby se v ní mohli bez omezení pohybovat a využívat i místa, kam běžně nedosáhnou. Pořídíte-li jim stoličky či stupínky, uvidíte, jak tím podpoříte jejich samostatnost. Rádi se zapojí při chystání večeře či večerní hygieně.
  7. Ať je jejich kreativita vidět. Jestliže opravdu chcete, aby na sebe byly vaše děti hrdé, vystavte jejich kresby na čestné místo, Dokažte jim, že jejich práci stojí za to vystavit na zeď na dobře viditelném místě, kde si jich nejedna návštěva všimne.
  8. Využijte „nevyužitelná“ zákoutí. Pro dospělé hluchá místa, pro děti však ideální skrýše, předělejte proto výklenky a prostory pod schodištěm na dětskou zónu, kde se mohou schovat a hrát si.
  9. Staré neznamená špatné. Máte starou skříň, která se zdá být nevhodná pro malé dítě. To ale vůbec nevadí, předělejte ji podle svých představ, tak aby umožňovala pohodlně uskladnit dětské oblečení a nespočet dalších věcí. Vždy ale dbejte především na bezpečnost svých dětí. Což mě přivádí k poslednímu bodu.
  10. Bezpečnost až na prvním místě. Zmenšete šance, že se Vaše dítě doma zraní instalováním bezpečnostních pomůcek. Ty sice nenahradí dobrou výchovu a Vaše vysvětlení, proč je nebezpečné si hrát s tímto nebo tamtím. I tak často zastoupí Váš permanentní dozor a mohou zabránit úrazu. Např. zábrany na shody, chrániče ostrých rohů, zarážky na zásuvky a okna, chránič na sporák a mnoho dalších praktických pomocníků. 

Jestliže Vás článek zaujal a rádi byste si nechali udělat návrh pokojíčku či jakékoli jiné místnosti v bytě, neváhejte navštívit stránky a sjedna si konzultaci. A protože takový návrh na nový dětský pokojíček by mohl být i pěkným vánočním dárkem, připravujeme pro vás soutěž o zvýhodněné návrhy interiéru.


5. 11. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře