Nová scéna Národního divadla hraje pro děti | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Nová scéna Národního divadla hraje pro děti

Nová scéna Národního divadla připravuje po celou sezónu program pro menší i větší děti a jejich rodiče. Krátká odpolední představení přímo ve foyer divadla nebo klasická divadelní vystoupení pořádají hostující soubory i domácí tvůrci. Představení se konají v časech příznivých pro rodiče i děti, především v neděli odpoledne, ale také dopoledne. Kdo všechno tvoří v této sezoně pro nejmenší diváky?

Častým hostem je na Nové scéně mladé divadelní studio DAMÚZA. Jde především o produkční tým podporující divadelníky, hudebníky a ostatní především vizuální umělce, kteří nechtějí zapadat do běžného divadelního provozu. Podporuje projekty studentů a čerstvých absolventů DAMU. Mladí umělci připravují mimo jiné krátké loutkové pohádky na klasické i netradiční předlohy. Setkáte se s Budulínkem, lakomou Barkou z pohádky Jana Wericha, nebo s postavami příběhů Miloše Macourka. Autorské inscenace plné fantazie kladou důraz na výtvarné zpracování i na poselství, které v sobě každá správná pohádka skrývá. Většina inscenací je vhodná pro děti už od 3 let.

 

Vedle DAMÚZY zveme také divadelní soubor Divadlo KAKÁ, skromné divadlo dvou nadšených absolventek herectví alternativního a loutkového divadla Štěpánky Vanické a Jany Kollertové. Zaměřují se na dětské diváky již od 2 let. Pohádky jsou interaktivní, plné písniček a loutek navržených a vyrobených profesionálními scénografy. Loutkové scény prolínají scény činoherní a střídají se, aby i ten nejmenší divák udržel pozornost. Zároveň jsou představení koncipována tak, aby byla stále přítomna i linie pro dospělé publikum. Nenudí se tedy ani rodiče. A že je možné divadelní kus vystřihnout i jako sólo, to dokazuje Divadlo jednoho Edy, one-woman show Miroslavy Bělohlávkové, která připravuje krátké příběhy pro děti již od roku 2001.

Laterna Magika - Vidím nevidím

Na dětské diváky nezapomíná ani Laterna magika, soubor Národního divadla, pro který je Nová scéna domovským jevištěm. Na nejmenší pamatuje především inscenací Vidím nevidím, poetickým příběhem pro děti od 5 let. Zavádí malé diváky do světa představ holčičky, která se narodila nevidomá, takže svět poznává ostatními smysly. Zato prožívá každý všední den jako neobyčejné dobrodružství. Inscenace, v níž hlavní roli hraje dětské představitelky, probouzí dětskou fantazii a nevtíravě ukazuje svět z perspektivy dítěte, které je trochu „jiné“, a přece prožívá své dny se stejným nadšením a objevitelským zápalem jako ostatní. V inscenaci v roli rodičů účinkují oblíbení herci Linda Rybová a Tomáš Měcháček.

Děti několika generací si zamilovaly také Kouzelný cirkus, podivuhodnou pouť dvou klaunů za vidinou krásné Venuše, která jim uniká a bere na sebe podobu mnoha pozemských žen. Klauny na cestě také trápí nástrahy kouzelníka-principála, tajemného Svůdce, který ale podlehne kouzelné moci růže. Zatímco rodiče si vychutnávají představení s nádechem českého poetismu a jeho nostalgickou myšlenku, děti si užívají nejrůznější výstupy klaunů, fantastickou cestu balonem nebo krocení divých šelem v cirkuse.

Laterna Magika - Kouzelný cirkusNa Nové scéně Národního divadla zdomácněla také Dětská opera Praha (DOP), soubor dětských a mladých sólistů studujících zpěv. Ten založila v roce 1999 sólistka opery Národního divadla v Praze a profesorka zpěvu na Pražské konzervatoři Jiřina Marková-Krystlíková. Soubor má široký repertoár, částečně nastudovaný i v italštině a němčině. DOP vydala již osm CD, mimo jiné Českou mši vánoční J. J. Ryby, Brundibára Hanse krásy nebo Miniopery Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Uvádějí také přístupnou verzi Smetanovy Prodané nevěsty a většinu inscenací máte možnost v průběhu sezony vidět i u nás, především komponované písňové pořady. Inscenace Dětské opery Praha jsou určeny pro trochu větší děti, které se tak mohou seznámit se světem vážné hudby a opery skutečně hravou a přístupnou formou.

 

Přesný program najdete vždy na stránkách Národního divadla zde: http://www.narodni-divadlo.cz/cs/program?f=2014-11-01&s=nova-scena, kde jsou dětská představení označena. Z jednotlivých záznamů se hned dostanete do systému prodeje vstupenek.

 

 

12. 11. 2014



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře