Interaktivní výstava PLAY | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Interaktivní výstava PLAY

Přijďte si hrát do vikýřů Malostranské besedy! Petr Nikl a desítka dalších výtvarníků navazuje na interaktivní výstavu PLAY.

Kam s dětmi vás zve na výstavu Vikýře PLAY, která začíná 28.března 2013 v prostorách Malostranské besedy. Budete zde mít možnost stát se aktivními spolutvůrci expozice, které se můžete dotýkat, hrát si s ní a dokonce ji přímo i vyměnit. Výstava Vikýře PLAY je součástí mezinárodního projektu interaktivních putovních výstav ORBIS PICTUS PLAY Jiřího a Radany Waldových. Výstavy spojené s tímto projektem, které již od roku 2000 umělecky koncipuje Petr Nikl, navštívilo po celém světě více než 2,6milionu lidí.

Výstava Vikýře PLAY se uskuteční v Malostranské besedě pod záštitou primátora hl. m. Prahy pana Bohuslava Svobody a starosty MČ Praha 1 pana Oldřicha Lomeckého a zaplní vybrané prostory v prvním, druhém a třetím patře. Hlavní částí expozice Vikýře PLAY bude systém pěti podstřešních komůrek, patřících jednotlivým oknům půdy. Kromě soustředěného pohledu do okolí chrámu svatého Mikuláše očima holubů budou tato hnízda poskytovat kreativní výbavu v podobě nejrůznějších zvukových, optických a kinetických nástrojů.

Další nástroje budou umístěny na dlažbě půdního prostoru, některé objekty mohou jednotlivé komůrky propojovat. Tyto další objekty budou snadno přemístitelné a kdykoli tak uvolní místo pro komorní koncert a divadelní produkce. Některé drobnější nástroje mohou viset v trámoví krovů jako netopýři.

Intimní místnost s oknem do dvora se stane Nahrávacím studiem snílků, opatřeným menším nahrávacím zařízením, které umožní jednotlivcům i skupinám „nastudovat” vlastní hudební dílka a v případě zájmu si na CD, DVD nebo jiném médiu odnést z výstavy audio či video záznam své tvořivosti pro další využití. Tato zcela unikátní hudební sekce bude přístupná návštěvníkům výstavy a umožní i uspořádání speciálních akcí.   

Ve 2. patře se Videokavárna v sousedství BioBistra stane workshopovou interaktivní zónou a místem pro besedy a projekce. Dalším intimní výstavní místností druhého patra nabídne množství nástrojů pro různé způsoby kreslení. Foyer v prvním patře u Hudebního a divadelního klubu bude hostit Sensorium rozvíjející dvanáct smyslů člověka dle představ Jana Amose Komenského a Rudolfa Steinera.

Niklova koncepce v Malostranské besedě vytváří imaginativní prostor pro všechny smysly, otevřený všem bez rozdílu věku nebo sociálního postavení.

Více informací na www.vikyreplay.cz.

Na výstavu vás zve Redakce Kam s dětmi 


Historie projektu

Projekt ORBIS PICTUS PLAY autorů Jiřího a Radany Waldových je mezinárodní projekt putovních výstav a doprovodných akcí, umělecky koncipovaných Petrem Niklem ve spolupráci s dalšími výtvarníky z České republiky i ze zahraničí.

 

Základem projektu, který měl svou premiéru v roce 2006 v Paříži, jsou interaktivní expozice Brána do světa tvořivé lidské fantazie, Labyrint světla, Leporelohra a PLAY inspirované dílem humanistického myslitele J. A. Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Scénář výstav vychází ze zkušeností nabytých při interaktivních výstavách Hnízda her - Galerie Rudolfinum 2000 a Zahrada fantazie a hudby - česká expozice na EXPO 2005 v japonském Aichi.

Jednotlivé expozice se snaží rozvíjet imaginaci a fantazii prostřednictvím interaktivních nástrojových objektů. Jednotlivé instrumentální soubory se zaměřují zejména na fenomén hry - na kreativní poznávání světa i sebe sama skrze vlastní smysly. Hlavním cílem je vytvořit komunikační kanál jdoucí napříč národnostními příslušnostmi, sociálními vrstvami či náboženskými vyznáními. Projekt nejenom zrcadlí sílu tvořivé touhy po poznání, ale dokazuje, že fenomén hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek bez ohledu na národnost, náboženství či věk, a tím zhmotňuje a rozvíjí nadčasové myšlenky J. A. Komenského.

V roce 2013 se v rámci projektu ORBIS PICTUS PLAY uskuteční interaktivní výstavy PLAY v písecké galerii Sladovna (17. 5. – 25. 8. 2013) a Krystalíza her na hradě Špilberk v Brně (30. 5. – 28. 10. 2013).

 

 

18. 3. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře