Přijďte si pro Betlémské světlo | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Přijďte si pro Betlémské světlo

Betlémské světlo je plamínek, který putuje napříč Evropou. Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista – Betlémě – k nám letos dorazí již popětadvacáté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc znevýhodněným dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou skautů a skautek poprvé putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Betlémské světlo k nám tradičně poputuje z Vídně, kde ho v sobotu 14. prosince 2013 rakouští skauti a skautky předají skautským delegacím z celé Evropy. Ekumenická bohoslužba spojená s převzetím Betlémského světla tentokrát proběhne od 14 hodin ve Votivním kostele na Rooseveltplatz. Za Česko tradičně přeberou plamínek skauti a skautky z Brna.

Slavnostní předání

Slavnostní předání Betlémského světla proběhne v pátek 20. pro­since 2013 v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Plamen od skautů a skautek symbolicky převezme arcibiskup Dominik Duka, starosta Junáka Josef Výprachtický a další významné osobnosti. Během předání zazpívá skautský sbor Cantuta.

Rozvoz

V sobotu 21. prosince 2013 se pak začne světlo rozvážet do všech koutů republiky. Vyzvednout si ho může každý: skauti a skautky totiž světlo nerozvážejí jen vlakem, ale umisťují ho i do různých institucí, jako jsou knihovny, na vánoční trhy, na náměstí měst a do kostelů. Těšit se můžeme i na různé doprovodné jako jsou koncerty, nebo dílničky pro děti. 

Místa, kam si pro Betlémské světlo lze dojít, lze najít na stránkách www.betlemskesvetlo.cz. A pokud máte v plánu dojít si pro Betlémské světýlko na některé z nádraží, ověřte si čas v harmonogramu vlakového rozvozu.

Tipy

Chcete mít doma Betlémské světlo?

Stačí si přijít 20. prosince na jedno ze stovek míst v celé České republice. Skauti světlo rozváží nejen vlaky, ale můžete ho najít třeba i v kostelech, nebo různých veřejných institucích. Všechna místa, kde si můžete světlo vyzvednout, najdete v online mapě na webu.

Jak bezpečně odnést Betlémské světlo až domů?

Ideálním způsobem je obyčejná petrolejka, ale dobře poslouží například i zavařovací sklenice se svíčkou. Nezapomeňte na několik špejlí, abyste si světlo mohli připálit.

Jak mít bezpečně uložené Betlémské světlo, aby nám doma nezhaslo, ještě před Štědrým dnem?

Jednoduchým návodem je zapálit například plamínek v karmě přineseným Betlémským světlem. Máte tak jistotu, že vám třeba nedojde olej v lampě nebo nedohoří svíčka.

Pouštíte s dětmi lodičky?

Přineste si domů Betlémské světlo a zapalte jimi svíčku ve skořápce, která vyplouvá na svou cestu. Děti si pak mnohem lépe představí, co znamená, když jim svíčka po takovém dlouhém putování napříč Evropou zhasne.

Za redakci Kam s dětmi Magda Dlouhá

14. 12. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře