Rozhovor se Sylvií Jančiovou, realizátorkou projektu Emušáci | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Rozhovor se Sylvií Jančiovou, realizátorkou projektu Emušáci

Sylvia Jančiová vystudovala Fakultu humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, obor pedagogika, pedagogická psychologie a hudba.

Učila na umělecké škole, několik let působila ve vedení základní školy, má pracovní zkušenosti také z oblasti reklamy. Je autorkou rozsáhlého dotazníkového šetření školního klimatu mezi rodiči, učiteli a žáky Mapa školy. V současnosti se zaměřuje na oblast emoční inteligence. Má pětiletou dceru Emu.

1.  Jak jste přišli na název Emušáci?

Hledali jsme zastřešující název pro hračky a knihy zaměřené na rozvoj emoční inteligence u dětí, protože doufáme, že nezůstane pouze u Ferdy. Slovo mělo v sobě zahrnovat emoce, pocity. Má 5-letá dcera se jmenuje Ema a jako každá maminka ji oslovuji různými obměnami jmen – Eminka, Emýsek a jedním z nich je právě Emušák. (když si potajmu bere bonbony zazní „Emušáku, já Tě vidím J“.) Takže šlo vlastně o náhodu. Navíc slovo Emušák v sobě kombinuje slova „emoce“ a „mouchy“, které Ferdu v pohádkách doprovázejí.

2.  Kdo vymyslel jméno prvního z Emušáků, Ferdu?

Autorka pohádek. Bylo to „pracovní“ jméno, protože její oblíbenou hračkou v dětství byla myš, které říkala Ferda.  Pak jsme si na něj my, ale také děti a rodiče, kteří celý projekt pilotovali, tak zvykli, že už mu to zůstalo.

3.  Co vše se pod názvem Emušák skrývá?

Jde o knihu pohádkových příběhů, kde je hlavním hrdinou právě plyšový žabák Ferda. Dostává se do situací, které jsou blízké dětem a se kterými si musí poradit. Doprovázejí ho mouchy, které představují jeho pocity – žárlivost, smutek, hněv, radost, osamocení, strach, zvědavost, důvěra. Kniha je doplněna o povídání pro rodiče. Ti tu najdou krátké povídání o každé emoci, rady, na co a jak se zaměřit. Součástí je také soubor otázek pro děti, které na pohádku volně navazují a otevírají prostor pro další povídání. Pro děti a rodiče, kteří si rádi hrají, jsou v knize uvedeny různé hry, hraní rolí a scének, ve kterých je možné si práci s emocí prakticky vyzkoušet. 

4.  Pro koho jsou Emušáci určeni a s čím rodičům pomohou?

Emušák Ferda je určen pro děti od 4 do 10 let a jejich rodiče. Práce s knížkou je velmi jednoduchá, veškeré podklady k aktivitám a hrám naleznou rodiče přímo u každé pohádky. Pro rodiče je to možnost,jak s dětmi o emocích mluvit, jak se naučit jim rozumět a zacházet s nimi. Dítě se může se žabákem Ferdou ztotožnit a vytvořit si odstup od toho, co jej samotného trápí a s čím si neví rady. Dítě si může v různých aktivitách nacvičovat zvládání pocitů v bezpečném prostředí. Povídání o pocitech může rodič napojit na povídání o Ferdovi či mouchách a usnadnit tak, pro dítě nelehký, začátek komunikace. U dítěte se podporuje zdravé sebevědomí, upevňuje vztah důvěry mezi ním a rodičem.

5. Jak reagují na hračku rodiče a děti?

Všechny pohádky, otázky a aktivity v knize jsme pilotovali mezi dětmi a rodiči a pozorně naslouchali jejich připomínkám, které jsme pak zohlednili při tvorbě finální podoby. A reakce? Velmi pozitivní, někdy až nadšené. Z reakcí je patrno, že rodiče považují oblast emoční inteligence za důležitou, ale na trhu vzdělávacích hraček opomíjenou.  Oceňují také jednoduchost a fakt, že vše najdou na jednom místě. Hračka je mazlivá, mouchy lze vkládat žabákovi do pusy podle toho, jak mu zrovna je. Ale mé dítě si je bere často do kapsy. Oblíbila si hlavně mouchu Důvěra, kterou si bere, když má strach. A s mouchou Smutek si zase společně špitaly včera pod peřinou J.

6.  Kdy a kde si budu moci Emušáka pořídit?

Emušáka je možné pořídit si už teď na www.emusaci.cz, je možné se na něj přijít podívat každé úterý (9-12) a čtvrtek (15-17) do sídla společnosti Scio - Pobřežní 34, Praha, nebo si jej můžete prohlédnout ve vybraných prodejnách Neoluxor v Praze. Pro větší skupiny, jakými jsou mateřská centra nebo školky, můžeme přivézt Emušáka představit osobně.

7.  Co byste Ferdovi popřála?

Hlavně ať se dětem i rodičům líbí a ať se stane jejich průvodcem do dětského světa nálad, pocitů a emocí. Věřím, že bude užitečným a zábavným kamarádem!

Za redakci Kam s dětmi Martina Bartl

17. 11. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře