Sušice - brána na Šumavu. Testováno maminkou Markétou Palatin | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Sušice - brána na Šumavu. Testováno maminkou Markétou Palatin

Nejezdíte na kole a přesto byste rádi viděli Šumavu? Nebo prostě chcete vidět zase něco jiného? Neváhejte a zkuste Sušici. Město je příjemné a nabízí mnoho zábavy a potěšení dětem, dospívajícím i dospělým. Jelikož je Sušice branou na Šumavu, není to na žádné z dalších kouzelných šumavských míst příliš daleko.

Hlavně pro děti

Dětských hřišť je zde dostatek a jejich vybavenost bere dech. Je vidět, že toto město na děti myslí! My se soustředili na tři hlavní místa, ale věřím, že zde lze najít další zajímavosti.

Naprosto nepřekonatelným místem se stal dětský areál v Pravdově ulici (v křížení s ulicí Studentská). Celé místo je oploceno zdí, takže se nemusíte bát dítě vypustit. Prostor je kombinací trávy a kamínků. Celému areálu dominuje dřevěná loď, která v sobě kombinuje lanová dobrodružství, dřevěné schůdky všeho druhu, tyče na sklouznutí či různě tvarované skluzavky a další dětské skrýše. Bonusem je obrovské kormidlo. Kromě klasických atrakcí v podobě pískoviště, houpaček a houpadel je zde ještě speciální lanový kolotoč nebo dlouhá lanovka. Také je tady dost prostoru na běhání. Výhodou jsou vzrostlé stromy, které poskytují příjemný stín. V odpoledních hodinách se otevírá i stánek  s drobným občerstvením, kávou a zmrzlinou. Presso s mlékem neurazí, ale nepatří k těm nejlepším.

Dalším místem, které nás nadchlo, je nově zbudované hřiště na ostrově Santos. Jsou zde převážně dřevěné atrakce kombinované s lany. V jedné části je kovová skluzavka (dost rychlá), kolotoč a houpátka. Stromy i tady vytvářejí příjemný chládek. Celé místo však na mě působilo spíše tak, že je navrženo pro zdatnější menší děti nebo lépe pro děti asi od 6 let výš. Moje čtyřletá dcera to zvládala s přehledem, ale věřím, že některé děti (nebo jejich rodiče) si na adrenalin nepotrpí. Na většinu atrakcí je potřeba se nějak vyšplhat nebo se samostatně hýbou. Jedna část hřiště, která obsahovala i umělou horolezeckou stěnu, však byla moc i na ni. Součástí tohoto hřiště je i venkovní bowlingová dráha. Romantiku lehce kazí skutečnost, že místo leží u řeky a není oploceno. Ostrov nabízí mnohem více, avšak my neměli čas vše prozkoumat. Takže určitě hurá do toho.

Uprostřed areálu jsou lavičky se stolečky (některé chráněny stromy) a je možnost si koupit drobné občerstvení v místním baru. Bohužel nabídka je velmi chudá. Kromě buřtů, nanuka, limonády, piva či tvrdého alkoholu zde téměř nic nedostanete. Hřiště leží kousek od cyklostezky, takže se zde zřejmě doufá v jinou klientelu. Bohužel.

Posledním hřištěm, kde jsme trávili čas, je hřiště Fuferna (vedle zimního stadionu na nábřeží). Zde je podklad písek a tráva a hřiště není zastíněno, takže v teplých dnech je zde opravdu parno. Opět je k dispozici stánek s občerstvením a kousek dál i restaurace. Toto hřiště není oploceno, ale řeka je zde už dál. Hlavním lákadlem je lanová pyramida. Další částí je multifunkční hrad, který však skrývá značná nebezpečí. Klouzací tyče nejsou pro malé děti zabezpečeny a vzdálenost od patra k tyči na chytnutí je opravdu velká (i děti kolem 10 let s tím mívají problém). Když k tomu přidáte nástup ve výšce asi 2 metrů, je o zrychlení rodičovského srdečního rytmu postaráno. Moje dcera je zvyklá na těchto tyčích jezdit, a tak mi připravila značně perné chvilky tím, že se opakovaně na ně snažila dostat. Doslova vtipem je pak téměř třímetrový žebřík "nikam", kde je nutné přeručkovat na pevnou konstrukci atrakce. Tam jsem ji z tyče musela sundat, protože po vzoru starších dětí se tam vrhla. Pokud ale vychytáte tyto nedostatky, najde se zde hodně zábavy. Například tunel, horolezecké stěny pro menší děti či skluzavky. Na hřišti je i horolezecká stěna pro velké děti, ale tu jsme minuli.

Další tipy:

Pekařství Karel Rendl, kde se prodává vynikající chléb či celozrnné pečivo. Chodili jsme pravidelně a nikdy se nespletli.

Bioobchůdek na ulici T. G. Masaryka - neváhejte a nakupujte. Koupili jsme zde mnoho chutných potravin za ceny standardních. Vyhlášené je místní kuře či maso z Farmy Zelených (to se musí telefonicky objednat).

 Lanový park pro děti - časově cca na 1 hodinu včetně proškolení  (cena 150 Kč) - nevyzkoušeli jsme, protože bylo příliš plno.

Lanový park pro dospělé - časově cca na 3 hodiny včetně proškolení (cena cca 400 Kč) - nestihli jsme vyzkoušet, ale určitě toto místo při příští návštěvě otestujeme.

Cukrárna Jablíčko - bohužel jsme nestihli otestovat, ale pochvalných recenzí jsme slyšeli několik (a to nejen od dospělých). Výhodou je, že její součástí je dětský koutek.

Sobotní farmářské trhy - my zde koupili vynikající kozí sýr nebo třeba domácí koláčky. Na zeleninu sem chodí i místní.

Co jsme otestovali v blízkém okolí Sušice:

Zkoušeli jsme Prášily, kde bylo avizováno krásné hřišťátko. Bohužel provozovateli skončil nájem a majitel jim vypověděl smlouvu. Hřiště se tedy nekoná. Jediný náznak je u cukrárny. Tam dostanete výbornou kávu, ale značně umělou zmrzlinu či dortík. Vyzkoušeli jsme čerstvé borůvky, které byly výtečné a dokonce i s opravdovou šlehačkou. Bohužel však zážitek byl lehce zakalen tím, že tyto dobroty byly polity umělou čokoládovou polevou. Takže té se určitě bránit předem! Uvnitř cukrárny se nekouří, venku už ano.

Dalším cílem byla vyhlášená restaurace U Kopů v Nezamyslicích. Kvalita jídla je naprosto skvělá, chuť je geniální a velikost porcí neuvěřitelná. Zpestřením je ručně psaný jídelníček. Nabídka je samozřejmě omezená, neboť se jedná o hotovky za lidové ceny. A návštěvník jistě ocení i příjemnou a efektivní obsluhu. Jídla jsou servírována opravdu rychle. Nevýhodou je kuřácké prostředí. Pozor, v pondělí je zavřeno!

Restaurace / Chata Rovina v Hartmanicích. Toto místo má svůj potenciál z hlediska dětského zázemí. Vnitřní i venkovní hřišťátka jsou velmi příjemná a zábavná. Součástí je i obrovské pískoviště. Nicméně celou tuto idylu kazí nekvalitní jídlo a velmi pomalá obsluha. Dali jsme si hotovky, a když je s půlhodinovým zpožděním donesli, byly studené. Otevírá se v 11:30 a zapomeňte na to, že vám denní nabídku řeknou dříve či dokonce donesou jídelní lístek. Podobné negativní recenze jsme získali i od místních. Takže nezbývá než doufat, že se to zlepší. Výhledy z venkovního sezení by si to zasloužily.

Další související webové stránky:

Město Sušice: http://www.mestosusice.cz/susice/

Vyhlášené maso: www.farmazeleny.cz

Za Redakci Kam s dětmi Markéta Palatin

29. 8. 2013



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře