Dětská joga | Kam s dětmi – aktivity pro děti a jejich rodiče

E-mail:
Registrační kód:
Zapomněl(a) jste registrační kód?
Aktuální registrační kód:
Nový registrační kód:
Opakovat nový registrační kód:

Zadejte registrační email.

E-mail:

Registrací se přihlásíte se do KLUBU KAM S DĚTMI a zároveň Vám bude umožněno vkládání akcí a tipů do databáze KAM S DĚTMI.
KLUB KAM S DĚTMI Vám bude pravidelně přinášet novinky, newslettery, exkluzivní výhody, slevy a soutěže.

Jméno:
Příjmení:
E-mail:
Telefon:
Instituce:
vyplňujte, pokud za ni budete vkládat do databáze
Kraj:
Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Budeme rádi, když vyplníte i další nepovinné údaje, které nám mohou pomoct při vylepšování portálu Kam s dětmi. Naším cílem je být pro vás nejlepším rádcem a pomocníkem, když nevíte kam s dětmi. Tyto data nebudou dle Zásad o ochraně osobních údajů nijak zneužívány či předávány třetím osobám.

Rok narození rodiče:
Jméno dítěte:
Datum narození dítěte:
Přidat dítě

Dětská joga

Naše děti žijí v uspěchaném světě zaneprázdněných rodičů, rozptylují je nákupní střediska, počítače a mobily. Obvykle nás nenapadá, že by tyto věci mohli mít stresující vliv na naše děti, ale mají. Rušné tempo života našich dětí může mít velký vliv na jejich přirozenou radost.

Jóga může pomoci čelit těmto tlakům. Když se děti naučí cvičit pro vlastní zdraví a relaxovat, mohou procházet problémy života s trochu více klidu. Jóga v raném věku podporuje sebevědomí a uvědomění si svého těla pomocí fyzické aktivity, která je nesoutěžní. A to je skvělý dárek, který dětem můžeme dát.

Děti získávají z jógy obrovské výhody. Fyzicky se zvyšuje jejich pružnost, síla, koordinace a uvědomění si svého těla. Dnešní děti mají problém s flexibilitou a mají méně pohybu. Jóga, cvičení a dětské hry je dokáže hlouběji propojit s vnitřním já a světem, který je obklopuje. Navíc získávají pocit klidu. Jóga přináší to úžasné vnitřní světlo. 

Když jogíni vyvinuli ásany před mnoha tisíci lety, stále ještě žili v blízkosti přírodního prostředí a mohli napodobovat zvířata nebo stromy. Když děti opakují tyto pohyby a zvuky přírody, mají šanci přenést se do jiného přirozenějšího světa. Když například cvičíme pózu lva, můžeme prožít nejen sílu a chování lva, ale i jeho vlastní pocit moci: kdy být agresivní a kdy ustoupit. Fyzické pohyby přivádějí děti do skutečného významu jógy – spojení sebe s energií života. 

Jóga pro děti je zcela jiná, než jóga pro dospělé. Už rok cvičíme jógu s dětmi v Pididomku. Museli jsme slevit svá očekávání toho, co jóga je a co není. Když jsme se naladili na dětskou vrozenou inteligenci, místo poučování jsme zapojili hru, přidali vyprávění či hudbu, dosáhli jsme pak toho, čeho jsme chtěli – aby se děti naučili cvičit a nebrali to jako něco nudného a povinného. Každá hodina je jako koncert dětské hry s kočičkou Salambou a pejskem Yogim. Na hodině jógy se můžeme vypravit na rozkvetlou louku, jindy zase na výlet mašinkou. Vznikl tak vzdělávací program, který zapojuje celý proces učení dětí.

Nepřímé účinky pravidelného cvičení jógy jsou - lepší spánek, posílení imunity, větší optimismus a důvěra v sebe.

Autor: Anna Dostálová, ředitelka Pididomku

 

18. 8. 2014



Přidat komentář

Vaše jméno:
Předmět:

> Komentáře